Milovaná a nenáviděná červená řepa

Začnu tím druhým – všichni asi známe klasický sladkokyselý salát z červené řepy. A málokdo ho asi ve školní jídelně miloval. Tato forma zpracování bohužel uvrhla červenou řepu na seznam potravin, které nemusím (hned vedle kopru). Až po letech jsem si k ní našla zpátky cestu, a to díky jejím úžasným vlastnostem. Teď ji považuju za tuzemskou superpotravinu. A sním jí dokonce i v té klasické sladkokyselé úpravě. Protože když jí miluješ, není co řešit 🙂

Přečtěte si proč:

  • Červená řepa má výrazné antianemické účinky

Sama o sobě neobsahuje závratně moc železa, ale jednak díky obsahu vitamínu C a jednak pravděpodobně díky blíže nepopsané synergii s ostatními látkami jsou prokázané výborné účinky červené řepy při léčbě anémie. Studie dokonce tvrdí, že červená moč nebo stolice po snědení červené řepy se objevuje jen u 10-14 % procent lidí, a to zejména u těch, kteří trpí nedostatkem železa. Pozitivní je, že v tomto případě funguje červená řepa kromě diagnostiky rovnou i jako lék.

  • Červená řepa je vysoce zásadotovorná a díky širokému spektru vitamínů a minerálu dokáže povzbudit i hodně demineralizovaný organismus (což se dá výborně využít například při dlouhotrvajících těhotenských nevolnostech) – kromě betakarotenu obsahuje i vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín C a E, z minerálů pak draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen, mangan a stopové prvky rubidium, cezium, lithium
  • Díky draslíku upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy,
  • Díky křemíku má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži,
  • Podporuje zdravé kosti díky vápníku s manganem,
  • Obsažené stopové prvky pozitivně ovlivňují psychiku a zajišťují duševní pohodu,
  • Díky pektinu snížuje cholesterol a podporuje peristaltiku střev a tím působí proti zácpě,
  • Barvivo betain podporuje produkci žaludeční šťávy, chrání proti rakovině a posiluje játra,
  • Barvivo betanin posiluje cévní stěny,
  • Barvivo betakaroten pozitivně působí na náš zrak,
  • Selen a vitamín E podporují imunitu,
  • Pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak,
  • Přispívá k celkové regeneraci a detoxikaci organismu,
  • Podporuje plodnost,
  • Má antimykotické účinky.

Po tomhle výčtu jí snad, stejně jako já, nemůžete nemilovat. A jak na ní?

Osobně jsem si velice oblíbila salát ze strouhané červené řepy, mrkve a jablek, zakapaný olivovým olejem a dochucený citrónem. Je to taková vitamínová bomba.

Můžete si jí dát třeba i do rizota, do tradičního boršče nebo do netradičních pomazánek. Nápadům se opravdu meze nekladou.

Běžně se doporučuje pro rekonvalescenci nebo pro silné anemiky řepná šťáva, ale ta je zbavená vlákniny a má tudíž zbytečně vysokou koncentraci cukrů a může mít až moc silný detoxikační účinek. Ale je samozřejmě lepší jakákoli řepa než žádná, takže pokud jí jinak nepozřete, klidně jí odšťavněte (hodí se k ní například mrkev, jablko a pomeranč).

Zdroje: George D. PAMPLONA-ROGER, Encyklopedie léčivých potravin, 2008
http://www.varimezdrave.cz/chvala-cervene-repe/
https://www.celostnimedicina.cz/cervena-repa-silak-mezi-korenovou-zeleninou.htm
Martina Hetešová
Mou vášní jsou už několik let přirozené porody a přirozené těhotenství, a proto radím ženám jak prožít přirozeně zdravé těhotenství jako cestu ke krásnému porodu. Můj příběh si můžete přečíst tady