Milovaná a nenáviděná červená řepa

Začnu tím druhým – všichni asi známe klasický sladkokyselý salát z červené řepy. A málokdo ho asi ve školní jídelně miloval. Tato forma zpracování bohužel uvrhla červenou řepu na seznam potravin, které nemusím (hned vedle kopru). Až po letech jsem si k ní našla zpátky cestu, a to díky jejím úžasným vlastnostem. Teď ji považuju za tuzemskou superpotravinu. A sním jí dokonce i v té klasické sladkokyselé úpravě. Protože když jí miluješ, není co řešit 🙂

Přečtěte si proč:

  • Červená řepa má výrazné antianemické účinky

Sama o sobě neobsahuje závratně moc železa, ale jednak díky obsahu vitamínu C a jednak pravděpodobně díky blíže nepopsané synergii s ostatními látkami jsou prokázané výborné účinky červené řepy při léčbě anémie. Studie dokonce tvrdí, že červená moč nebo stolice po snědení červené řepy se objevuje jen u 10-14 % procent lidí, a to zejména u těch, kteří trpí nedostatkem železa. Pozitivní je, že v tomto případě funguje červená řepa kromě diagnostiky rovnou i jako lék.

  • Červená řepa je vysoce zásadotovorná a díky širokému spektru vitamínů a minerálu dokáže povzbudit i hodně demineralizovaný organismus (což se dá výborně využít například při dlouhotrvajících těhotenských nevolnostech) – kromě betakarotenu obsahuje i vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín C a E, z minerálů pak draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen, mangan a stopové prvky rubidium, cezium, lithium
  • Díky draslíku upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy,
  • Díky křemíku má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži,
  • Podporuje zdravé kosti díky vápníku s manganem,
  • Obsažené stopové prvky pozitivně ovlivňují psychiku a zajišťují duševní pohodu,
  • Díky pektinu snížuje cholesterol a podporuje peristaltiku střev a tím působí proti zácpě,
  • Barvivo betain podporuje produkci žaludeční šťávy, chrání proti rakovině a posiluje játra,
  • Barvivo betanin posiluje cévní stěny,
  • Barvivo betakaroten pozitivně působí na náš zrak,
  • Selen a vitamín E podporují imunitu,
  • Pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak,
  • Přispívá k celkové regeneraci a detoxikaci organismu,
  • Podporuje plodnost,
  • Má antimykotické účinky.

Po tomhle výčtu jí snad, stejně jako já, nemůžete nemilovat. A jak na ní?

Osobně jsem si velice oblíbila salát ze strouhané červené řepy, mrkve a jablek, zakapaný olivovým olejem a dochucený citrónem. Je to taková vitamínová bomba.

Můžete si jí dát třeba i do rizota, do tradičního boršče nebo do netradičních pomazánek. Nápadům se opravdu meze nekladou.

Běžně se doporučuje pro rekonvalescenci nebo pro silné anemiky řepná šťáva, ale ta je zbavená vlákniny a má tudíž zbytečně vysokou koncentraci cukrů a může mít až moc silný detoxikační účinek. Ale je samozřejmě lepší jakákoli řepa než žádná, takže pokud jí jinak nepozřete, klidně jí odšťavněte (hodí se k ní například mrkev, jablko a pomeranč).

Zdroje: George D. PAMPLONA-ROGER, Encyklopedie léčivých potravin, 2008
http://www.varimezdrave.cz/chvala-cervene-repe/
https://www.celostnimedicina.cz/cervena-repa-silak-mezi-korenovou-zeleninou.htm
Martina Hetešová
Mou vášní jsou už několik let přirozené porody a přirozené těhotenství, a proto radím ženám jak prožít přirozeně zdravé těhotenství jako cestu ke krásnému porodu. Můj příběh si můžete přečíst tady
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Zbavte se konečně svých nevolností!

    V těhotenství opravdu nemusíte zvracet. Chcete vědět jak na to? Stáhněte si EBOOK ZDARMA!

  • Zkuste relaxovat vymalováváním a zároveň vkládat do Vaší mysli pozitivní afirmaci. Stáhněte si ZDARMA mojí malovanou afirmaci!

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky